SØVNBESVÆR

Det er så frustrerende når man er træt og bare ikke kan sove… eller vågner op efter et par timers søvn. 

 

 

Akupunktur har en gavnlig effekt på søvnbesvær, og kan hjælpe de flereste med en langt bedre søvn. Det handler om at få styrket de processer i kroppen som leder hen til og foregår under søvnen samt at få dæmpet den indre uro.

Men der er også rigtig meget man kan gøre selv! Det jeg har bedst erfaring med er metoden søvnbegrænsning / søvnstimulation!

Målet er, at (gen)oprette en positiv sammenhæng mellem seng og søvn – altså få brudt mønsteret, hvor man ligger vågen i sengen. Kort sagt man kun skal ligge i sengen, når man sover eller har sex. Det betyder også at soveværelses skal være helt mørklagt og at alle elektroniske genstande – tv, mobiltelefon, alarmer som lyser skal ud af soveværelset – de har intet at gøre her!
Det vil sige: hvis du går i din seng og sover 4 timer – skal du kun ligge 4 timer i sengen. Der vil blive opbygget et søvnunderskud. Du skulle gerne opleve, at du sover længere og længere – og således øges din samlede søvn. 
Søvnbegrænsningsmetoden virker meget streng og krævende, men til gengæld effektiv.

Kort sagt skal du:…
– Kun gå i seng, når du er søvnig.
– Hvis du ikke sover inden 20-25 minutter, forlad soveværelset. Gå først tilbage til sengen, når du er søvnig. Når du er oppe og ude af soveværelset, bør du undgå stærkt lys, hvis det er muligt. Du bør heller ikke udføre aktiviteter, som kræver stort anstrengelse eller engagement.
– Gentag denne procedure så ofte som nødvendigt, indtil søvnen kommer i løbet af 15-20 minutter efter, at du har lagt dig i sengen.
– Sov ikke om dagen eller andre steder end i sengen.

Et ekstra fif, er at bytte kaffe, sodavand, Haribo eller Marabou chokolade efter kl 18:00 ud med en kop kamille the. 

Næsten alle oplever en periode med nedsat søvn de første dage. Men hvis man kommer igennem med planen, kan dette give varig gevinst.

God nat…